Ora de Programare

Ora de Programare

Weblapok készítése - Iskola - 8. osztály

 Kedves nyolcadikosok! A mai órán megismerkedünk a weblapkészítéssel. Az ügyet kétfelé bontjuk: először olvashatsz a HTML nyelvről, ami az egész alapja, aztán kiválasztasz majd egy olyan arculatot, amit testre fogsz szabni, hogy létrejöjjön a saját honlapod!

<Hiperszöveg>
Weblapok készítése - Iskola - 8. osztály

Szinte minden oldalnak, ami a weben megjelenik, az alapja a HTML [Hipertext Markup Language — hipertext jelölőnyelv]. De mi is a hipertext?

A világ legtöbbet olvasott könyve a Biblia. Mivel 66 könyvből áll, ezért nevezhetnénk könyvtárnak is, hiszen különböző korokban, különféle emberek írták. Volt köztük herceg (Mózes), pap (Ézsaiás), pásztor (Ámosz), orvos (Lukács) és sátorkészítő kisiparos is (Lukács). A sok történet közötti összefüggéseket a tudósok igyekeztek valamilyen módon összekötni, hogy segítsék a Szentírás megértését. A bibliai versek alatt, mellett elhelyeztek hivatkozásokat, hogy aki mélyebben meg szeretné érteni az összefüggéseket, tudjon kutatni a szövegben. Így lett a Biblia az első hipertext (láncszöveg, kapcsolt szöveg) könyv. (Nézd meg az előző mondat hivatkozását!)


<A honlap>

Vannak, akik az ilyen oldalakat hasonló kódokból rakják össze. Nekünk, halandó embereknek elég, ha tudjuk ezt, s tiszteljük őket. Mások pedig az oldalak küllemét, kinézetét tervezik. Ők a webgrafikusok. Most egy ilyen szolgáltatást szeretnék bemutatni.

Az előző órán blogot gyártottunk. A blog internetes napló vagy újság. A lényege, hogy folyamatosan frissüljön, különben otthagynak az olvasóid. Talán te is megtapasztaltad, milyen jó érzés, amikor több tucat látogató olvassa azt, amit megírtál.

Más oldalaknak viszont nem az a céljuk, hogy minden nap friss híreket közöljenek, hanem egy internetes szórólapként, prospektusként tájékoztassák a látogatókat egy szolgáltatás, cég vagy kulturális esemény létéről. Például egy fodrásznak felesleges blogot írnia arról, hogy naponta hány embernek vágta le a fejét, bocsánat haját.

Weblapok készítése - Iskola - 8. osztály


Neki elég egy három-négy oldalas honlap.

  • A “Címoldal”-on egy szép képpel, logóval és a szolgáltatás rövid leírásával.
  • Aztán lehet egy “Magunkról” oldal, ahol elmondják a tevékenységük történetét, specialitásaikat.
  • Az “Árlista” tartalmazza a mosás, vágás, borotválás, dauer díjazását.
  • Az “Elérhetőség” pedig a fodrászüzlet címét (esetleg térképet), telefonszámát, stb.

link


Test HTML 

Niciun comentariu

Imagini pentru teme create de duncan1890. Un produs Blogger.