Ora de Programare

Ora de Programare

Stocarea datelor - Variabile - Ce este o variabilă?

 

Stocarea datelor


În ansamblu, în ce constă un program? Ca să îți faci un model mental, un program de regulă primește niște date de intrare, le procesează și apoi produce niște date de ieșire, adică niște rezultate. În lecția anterioară ai putut vedea doar cum se pot produce rezultate. În esență, tot programul tău va fi format din niște apeluri de funcții.

flow

Evident că partea cea mai interesantă din cadrul unui program e partea de procesare. Pentru procesarea datelor, avem nevoie în primul rând de o modalitate de stocare a lor. De regulă (ca începător poți considera că fără excepție), toate datele pe care le vei procesa le stochezi în memoria RAM a calculatorului. Iar variabilele sunt modalitatea prin care le poți stoca și le poți recupera din memorie. Noțiunea de variabilă este una din cele mai importante noțiuni din programare.

Locațiile din memoria RAM sunt numerotate de la 0 la un număr foarte mare. Poți vedea memoria RAM ca milioane sau miliarde de cutii numerotate, în care poți pune un număr, un caracter sau alte tipuri de date în fiecare din ele.


Ce este o variabilă?


Într-un limbaj de programare se pot crea (declara) variabile. O variabilă reprezintă o locație în memoria calculatorului unde poți depozita anumite date. În momentul în care tu declari o variabilă, sistemul de operare îți va rezerva niște spațiu în memoria calculatorului în care să poți să depozitezi datele care țin de acea variabilă.

Mai mult decât atât, variabila ta va avea asociat un nume prin care o poți referenția. Ca și analogie, îți poți imagina o cutie care are un nume, iar în acea cutie poți pune orice vrei tu: numere, șiruri de caractere și multe alte tipuri de date pe care le vom învața pe parcurs.

box

În variabila numită numarulMeu am introdus valoarea 5.


Continut preluat (pentru exemplificare si recomandare) de pe site-ul https://algoflow.ro










Niciun comentariu

Imagini pentru teme create de duncan1890. Un produs Blogger.