Ora de Programare

Ora de Programare

SCHEMA LOGICĂ - Reprezentarea grafică a algoritmilor

 

Reprezentarea grafică a algoritmilor

Reprezentarea grafică a algoritmilor 

Schema logică este o reprezentare grafică a algoritmului folosind diverse figuri geometrice legate într-un anumit mod. 

 
Reprezentarea grafică a algoritmilor 1
Reprezentarea grafică a algoritmilor 2
Reprezentarea grafică a algoritmilor3

 
 
 
Reprezentarea grafică a algoritmilor 4
Reprezentarea grafică a algoritmilor – folosirea schemelor logice -Punctul de pornire al schemei logice (este de formă ovală și conține textul START) -Punctul de oprire al schemei logice (este de formă ovală și conține textul STOP) 
 
-Blocul de intrare ( = de citire) se folosește pentru a citi de la tastatură valori care vor fi memorate de variabile (simbolizat cu un trapez cu baza mare în partea de sus și baza mică în partea de jos): Exemple: 
 
-Blocul de ieșire ( = de scriere) se folosește pentru a afișa valori pe ecran (este simbolizat cu un trapez cu baza mare în partea de jos și baza mică în partea de sus): 
 
Exemple: START STOP listă variabile citește x citește a,b listă variabile afișează a afișează x,y -Blocul de atribuire - se folosește pentru a da valori noi unor variabile (este simbolizat sub forma unui dreptunghi): Obs: În stânga semnului egal este întotdeauna numele unei variabile (Ex: x, lungime, arie, medie) iar în dreapta semnului egal se află o expresie (Ex: 2+3; nr_laturi * lungime; 5+4*12). Ex: -Blocul decizional (se reprezintă printr-un romb) și are rolul de a ramifica cursul execuției unui algoritm. După acest bloc, algoritmul se va executa doar pe una din ramurile sale. nume_variabila = expresie a= 2 x= 2*5 aria= lung*lat L= 2*3.14*R condiție NU DA Exemplu: 
 

Aplicația 1: Realizați schema logică pentru a citi 2 numere naturale (ce vor fi memorate în variabilele a și b), pentru a determina și afișa suma celor 2 numere. Rezolvare: l>0 NU DA aria= l*l “Nu pot calcula!” STOP START STOP citește a,b suma = a+b afișează suma 

 

Aplicația 2: Realizați schema logică pentru a rezolva următoarea problemă: Se citesc 3 numere. Să se determine și să se afișeze produsul celor 3 numere precum și rezultatul expresiei E=2ab+bc-ac unde a, b și c sunt cele 3 numere citite. 

 

Aplicația 3: Realizați schema logică pentru a rezolva următoarea problemă: Se citește latura unui pătrat. Să se determine și să se afișeze perimetrul și aria pătratului. 

 

Aplicația 4: Realizați schema logică pentru a rezolva următoarea problemă: Un elev din clasa a V-a are o pungă cu mere. Știind că el oferă câte 3 mere fiecărui elev din clasa sa care are în total 27 de elevi, să se determine și să se afișeze câte mere are înainte de a le împărți. Se știe că oferă mere tuturor colegilor dar lui nu îi mai rămâne niciunul. 

 

Aplicația 5: Realizați schema logică pentru a rezolva următoarea problemă: Ionică depune timp de un an câte 150 de lei în fiecare lună în contul său de economii. Știind că în ultima lună scoate 250 de lei pentru a plăti o datorie să se determine și să se afișeze sumă care îi rămâne acestuia în cont.



Niciun comentariu

Imagini pentru teme create de duncan1890. Un produs Blogger.